Жінкам в допомогу

Український жіночий журнал

Люди їли м'ясо з найдавніших часів, тому людський організм добре пристосований до засвоєння корисних жирів, білків і поживних речовин, які містяться в тваринних продуктах.

Якщо ви знаєте, як правильно вибирати м'ясо і завжди приносите додому свіжий, якісний продукт, то отримуєте разом зі стравами безліч цінних мікроелементів:

  • вітамін В12, який не міститься в рослинній їжі;
  • вітаміни В3, В6;
  • мінерали (залізо, цинк, селен);
  • креатин;
  • карнозин;
  • DHA і EPA (активні форми Омега-3 кислот).

Зіпсоване м'ясо може викликати важкі отруєння і небезпечні захворювання. Тому вміння вибирати продукцію гарної якості - запорука прекрасного смаку страв і здоров'я сім'ї.

Визначившись з сортом

На прилавках магазинів і ринків найчастіше можна побачити телятину, свинину, яловичину, баранину, птицю. Загальні рекомендації по тому, як вибрати м'ясо, такі:

  • жир повинен бути білим, допускається злегка жовтуватий відтінок. Чим темніше прожилки, тим старше тварина;
  • щоб приготувати смачну страву, вибирайте шматки з рівномірно розподіленим жиром;
  • зріз якісного м'яса свіжий і вологий, але не мокрий. Під лежачим шматком не повинна утворюватися калюжа;
  • відруби з кістками і шкірою виходять більш соковитими, ніж без них;
  • не повинно бути рясних слідів крові;
  • поверхню свіжого м'яса швидко вирівнюється після натискання, на дотик НЕ липка.

Телятина

Нежирний сорт, який забезпечить організм повноцінним білком і буде «коштувати» зовсім небагато калорій. Однак через те, що жиру мало, смажена телятина виходить сухуватою. Щоб уникнути цього, кухарі радять шпигувати м'ясо шматочками сала (несолоного) або панировать м'ясні медальйони в яйці або сухарях.

Молочна телятина відрізняється ніжним запахом, блідо-рожевим кольором з кремовим відтінком. Якщо телят годували зерном, м'ясо набуває червонуватого тон, коштує дешевше молочного.

Свинина

Добре пристосована до смаженні і варінні через великої кількості жиру. Якщо не знаєте, як вибрати м'ясо для шашлику, щоб він вийшов м'яким і соковитим, пошукайте універсальний варіант - свинину з невеликими прожилками. Філе повинна бути рожевою, в районі суглобів може бути темніше. Запах повинен бути відсутнім.

Яловичина

Один з найбільш пісних видів. При виборі в першу чергу звертайте увагу на колір: він може варіюватися від світлого до темного червоного. Наймолодша - яскраво-червоне м'ясо молодих бичків до 2-х років. Чим старше тварина, тим темніший колір. Яловичий фарш повинен бути червоним, без сірого відтінку.

Баранина

Світло-червоне м'ясо дорослих баранів щільніше м'яса ягнят, володіє різким ароматом. Деякі породи, наприклад, Калмицька, стараннями селекціонерів позбавлені характерного запаху. М'ясо з жовтуватим, щільним по консистенції курдючним жиром використовують для справжнього плову та інших традиційних східних страв. Уникайте продукту з червоно-коричневим відтінком і темно-жовтими прожилками - це ознаки старої тварини.

Птах

Шкіра птиці повинна бути гладкою, без пір'я і пуху, без видимих ​​пошкоджень. У молодої птиці шкурка біла і ніжна, тушка пружна і суха, а зріз злегка вологий. Кури жирніше, ніж півні, шкіра у яких трохи синювата. М'ясо індички блідо-рожеве, качок і гусей - червоне.

Підберіть частину

Поради про те, як правильно вибирати м'ясо, стосуються не тільки сорти: вибір відруби тієї чи іншої частини туші також має значення. У кожній країні є свої стандарти оброблення і назви висівок. Найбільш популярна Південно-американська схема, в якій кожному присвоюється свій номер (всього 19). Крім цієї системи існують ще італійська, голландська, німецька, датська, австралійська.

Запам'ятати все назви складно, та й не потрібно: просто майте на увазі, що найбільш ніжне м'ясо розташовується в тій частині, яка за життя працювала найменше. Наприклад, корейка і карбонад у свинини і баранини, шийна частина свинячої туші, яловича вирізка (філе), товстий край (спинна частина яловичини, часто з ребрами), грудка птиці.

З ніжних частин виходить гарне спекотне, стейки, шашлики. Якщо ви збираєтеся готувати фарш, можна купити більш жорстке м'ясо (ніжку, грудинку, лопатку), воно коштує дешевше. Для холодцю підійдуть низькосортні частини, в кістках яких багато желатину.

Смакові якості навіть найжорсткішого м'яса можна поліпшити, якщо піддати його тривалої обробці, наприклад, варити 4-5 годин. Більш швидкий спосіб - замаринувати в лимонному соці, червоному сухому вині, оцті або відбити спеціальним молотком. Інструмент зашкодить м'ясні волокна, і шматок вийде ніжним.

Заморожені або СВІЖЕ?

Ви розібралися, як вибрати свіже м'ясо, але на прилавках представлені також заморожені продукти. Якщо два цих види зберігалися у відповідних умовах, вони однаково корисні, але розрізняються деякими особливостями. У чому перевага замороженого м'яса перед свіжим?

його можна знайти практично в будь-якому магазині, тоді як за охолодженим доведеться їхати в супермаркет чи на ринок;
зберігається набагато довше (охолоджене - не більше 48 годин, заморожене - до 6 місяців);
дешевше свіжого;
при правильній розморожуванні (в холодильнику, при 0-2 ° С) за смаком і вмістом корисних речовин не відрізняється від охолодженого.

У ТАКОГО ВИДУ Є І НЕДОЛІКИ:

  • довше готується;
  • неправильна розморожування зробить м'ясо сухим і жорстким;
  • може пережити не одну заморозку в процесі транспортування і зберігання. Це сприяє пошкодження волокон, втрати корисних властивостей;
  • повністю перевірити властивості можна тільки після розморожування.

Щоб визначити якість свіжозамороженого м'яса, постукайте по шматку. Звук повинен бути чітким, якщо він глухий, продукт несвіжий або був заморожений повторно. Вибирайте шматки без кривавих напливів, снігу. Перевірити запах вдасться тільки вдома.

ЯК ВИБРАТИ М'ЯСО НА РИНКУ?

Якщо ви боїтеся купувати м'ясні продукти на ринку, вважаючи за краще супермаркет, вам слід знати, що перед тим як потрапити на прилавок ринку, туша тварини обробляється по держстандартам, очищається, миється і відправляється на перевірку ветеринарно-санітарній службі. Якщо туша проходить контроль якості, на неї ставлять клеймо, а продавець отримує сертифікати про відповідність, всі необхідні довідки.

Звертайте увагу на клеймо або вимагайте сертифікати, якщо сумніваєтеся. У самого ж продавця повинна бути світла чистий одяг, прибрані волосся, коротко підстрижені нігті. Він повинен користуватися рукавичками або пластиковим пакетом, щоб брати м'ясо в руки. Якщо ці елементарні правила гігієни не дотримуються, обійдіть прилавок стороною.

Не купуйте продукти з рук або на стихійних ринках. Існує думка, що м'ясо з ферм, яке купується безпосередньо у господаря худоби, екологічно чисте і свіже. Фермери дійсно можуть не годувати тварин гормонами і не накачувати поліфосфатами. Однак ніхто не може дати гарантію, що продукція не заражена паразитами, адже вона не перевіряється.

Як вибрати м'ясо, яке не тільки буде смачним, але й не зашкодить здоров'ю? Купуйте тільки перевірені продукти, а якщо побоюєтеся гормонів, уникайте висівок з ненатурально яскравим червоним кольором і крихкою структурою. Якщо підпалити маленький шматочок м'яса, вирощеного на гормонах, з'явиться неприємний гумовий запах.

Пошук по сайту