Жінкам в допомогу

Український жіночий журнал

Чашка кави - невід'ємна частина ранкового пробудження. Міцний напій чудово бадьорить, дає енергію на весь день. Приготування стало справою звичною, ми рідко думаємо про те, як правильно варити його. А ось в аравійських країнах цей процес є ритуалом, свого роду священнодійством. Обговорення найважливіших справ не починається, поки господар не піднесе своїм гостям ароматний напій в невеликих чашечках без ручки.

Особливих секретів в тому, як правильно варити каву вдома, немає, але є деякі тонкості.Довольно просто приготувати напій за допомогою кавомашини, але тільки якщо власноруч зварити його в турці, можна сповна насолодитися як процесом, так і результатом. Для цього вам знадобиться кілька правильно підібраних складових:

  • турка;
  • кава;
  • вода;
  • добавки.

ВИБИРАЄМО ТУРКУ

Ідеальний посудина вибирають за трьома критеріями:

  • форма;
  • матеріал;
  • обсяг.

Найбільш оптимальна форма для турки - конічна з вузьким горлом. Таке горлечко дозволити отримати більш інтенсивний аромат і збереже багатство смаку. Кращим матеріалом для судини вважається мідь: вона має гарну теплопровідність, а зварений в ній напій перевершує за якістю кави, приготований в турках з інших металів. Керамічні судини також є непоганим варіантом, вони нагріваються рівномірно і повільно віддають тепло, але коштують дорого і володіють низькою міцністю.

Досвідчені кавомани радять вибирати турку малого обсягу, таку, щоб вистачало на 1-2 порції. Посудина об'ємом не більше 200 мл дозволяє розкрити всі відтінки ароматного напою.

МЕЛЕНИЙ АБО зерна?

Важливо не тільки вміти правильно варити натуральну каву, але і вміти вибрати головну складову напою. Вибір сорту і ступеня обсмаження залежить від особистих переваг, але на питання «мелений або в зернах?» Кавові гурмани відповідають однозначно: в зернах. Такий напій більш свіжий і ароматний. Кава в зернах можна придбати в спеціальних магазинах на вагу. Спеціаліст підбере сорт на ваш смак. Слідкуйте, щоб зерна були однаковими за кольором і формою.

Краще купувати невеликі порції, щоб напій завжди виходив свіжим, адже тривале зберігання погіршує смак зерен. Змолоти їх можна вдома, якщо у вас є кавомолка, або зробити це при покупці в магазині, але пам'ятайте, що змелений кави швидко втрачає аромат, тому краще подрібнювати зерна відразу перед тим як готувати напій.

Важливий компонент - вода

Вода істотно впливає на якість кави. Вона повинна бути свіжою, найкраще підходить бутильована або джерельна вода, але не кип'ячена і не з-під крана. Рідина повинна бути холодною, навіть крижаний.

Добавки

Вибір додаткових інгредієнтів для кави широкий і різноманітний. Найчастіше до напою додають молоко або вершки, цукор, мелену корицю. Справжні цінителі, які шукають нових смакових відчуттів, експериментують з різноманітними прянощами, додаючи в турку ваніль, кардамон, бадьян, імбир, гвоздику, цедру, горошинки чорного перцю, горіхи, мускат. Зустрічаються і зовсім екзотичні рецепти, що включають кріп чи кмин.

Варимо каву в турці ПРАВИЛЬНО: РЕКОМЕНДАЦІЇ

Надалі ви зможете експериментувати з пропорціями і різними рецептами, підбираючи свій ідеальний варіант.

  • Ретельно промийте турку. Переконайтеся, що на ній немає залишків кавового масла, яке може надати напою згірклості.
  • Насипте кави в посудину (1 чайна ложка на невелику чашку).
  • Додайте цукор, якщо вважаєте за краще солодкий напій.
  • Налийте холодну водув турку.
  • Поставте ємність на дуже повільний вогонь.
  • Дочекайтеся, поки суміш прогріється, добре перемішайте її. На поверхні повинна утворитися пінка, яка містить ароматичні та смакові речовини. Постарайтеся зберегти її, розливаючи напій по чашках.
  • Як тільки кава почне підніматися або з'являться перші бульбашки, знімайте його з вогню. Не можна допускати закипання напою. При високих температурах ефірні масла, які зумовлюють багатий аромат, випаровуються.
  • Можна ще кілька разів ставити турку на вогонь і знімати, як тільки підніметься пінка.
  • Готовий напій подають до столу майже відразу ж, коли осядуть частинки гущі. Чи не розігрівайте кави повторно, якщо він охолов.

Такі традиційні рекомендації. По суті, це керівництво по тому, як правильно варити турецьку каву, адже саме цей напій вважається класичним. У той же час у кожного любителя кави є в запасі свої хитрощі, тонкощі і оригінальні рецепти приготування напою, що бадьорить. Спробуйте додати нові компоненти до звичної чашці, і ранок заграє новими фарбами.

СПРАВЖНІЙ КАПУЧИНО

Побалуйте себе ніжним вершковим напоєм з повітряної бархатистою пінкою - капучіно. 

У тому, як правильно варити капучіно, немає нічого складного, тому, щоб поласувати своєрідним десертом, не обов'язково йти в кав'ярню.

Капучино на третину складається з чорної кави, на третину з молока і на третю частину із збитої молочної піни. Зваріть каву звичайним способом. Молоко доведіть до кипіння (краще, якщо воно буде жирністю 3,2% і більше), зніміть з вогню і збийте міксером піну. У чашку послідовно налийте кави, молоко, пінку викладіть зверху за допомогою ложки. Готовий напій можна посипати корицею або тертим шоколадом.

ЗЕЛЕНА КАВА І СХУДНЕННЯ

Зелена кава швидко набирає популярність як новий революційний продукт, що допомагає позбавитися від зайвої ваги. Він являє собою звичайні кавові зерна, які не піддавалися обсмажуванні. У зернах міститься хлорогенова кислота, уповільнює вивільнення глюкози після їди, сприяючи тим самим зниженню ваги.

Дослідження, проведені в цій області, зокрема, опубліковане в новозеландському журналі Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity, доводять ефективність методу. Однак фахівці уточнюють: зелена кава може використовуватися як допоміжний засіб для схуднення, без режиму харчування і тренувань результату не буде.

Як же підготувати і правильно зварити зелений кави? Для початку потрібно його обсмажити. Зробити це можна в спеціальній машині (ростері) або на звичайній сковорідці. Зерна тонким шаром викладаються на сковороду і обсмажуються на повільному вогні до 15 хвилин. Постійно помішуйте кави. Майте на увазі: чим довше зерна піддаються термообробці, тим менше в них залишається активних речовин, що впливають на схуднення. Після смаження залиште зерна на добу.

Зелена кава має трав'янистий смак. Чим довше він буде зберігатися, тим виразніше буде відчуватися деревне відтінок. Після того як ви підготуєте зерна, їх можна змолоти і приготувати напій, як правильно варити мелену каву, ви вже знаєте.

ТОП-5 рецептів КАВА

  • З фундуком

100 г зерен змішати з 30 ядрами фундука, змолоти. Зварити каву (дотримуючись пропорції), до готового напою додати 1/2 ч. Л. соку апельсина.

Вишуканий гіркуватий напій має терпким присмаком горіхів і легкої цитрусової кислинкою.

  • Різдвяна

До меленого кави додати какао-порошок в співвідношенні 2: 1. Зварити напій, посипати корицею, додати цукор за смаком.

Ніжний шоколадно-коричнева аромат гармонійно переплітається з бадьорить кавовим запахом. М'який смак напою відмінно доповнить атмосферу різдвяних і новорічних свят.

  • Австралійська

У турку насипати кавовий порошок, додати 5 паличок гвоздики, цедру лимона і апельсина. Важливо пам'ятати, якщо ви хочете зварити чорна кава правильно: він не повинен закипіти. Готовий напій має терпким цитрусовим ароматом.

  • З м'ятою

Зерна змішати з подрібненою сушеної м'ятою в пропорції 1: 4. Запікати в духовці близько години, суміш перемолоти. Додати щіпку какао, зварити каву як зазвичай. Ідеальний напій для ранкового пробудження подарує свіжість і бадьорість. Можна подавати охолодженим.

  • Пряна

У турку покласти паличку кориці, дві палички гвоздики, 4 горошини перцю. Спеції прогрівати 2 хвилини для інтенсивного аромату. Додати ваніль, цедру лимона і мелену каву. Зварити як зазвичай. У готовий напій додати вершки, цукор за бажанням.

Пошук по сайту