Жінкам в допомогу

Український жіночий журнал

Кисле молоко в холодильнику господині - це зовсім не біда, а унікальна можливість порадувати рідних і близьких смачною випічкою. Будь то повітряні оладки, мереживні млинці або ароматний пиріг - в будь-якому випадку страва вийде смачніше і корисніше купленого в магазині аналога.

СИР

В першу чергу з кислого молока потрібно спробувати зробити сир. Що може бути смачніше і корисніше цього продукту, приготованого самостійно?

Складові:

• кислого молока - 2 літри;

Для приготування знадобиться 2 каструлі - одна побільше, інша поменше, марля і друшляк.

Приготування

Для початку кисле молоко виливається в ту каструлю, яка трохи менше розміром, на дно великої наливається трохи води. Після цього ємність з кислим молоком ставиться в каструлю з водою.

Вся конструкція ставиться на середній вогонь. Виходить щось на зразок водяної бані. У момент закипання води молоко починає потихеньку згортатися, розпадаючись на грудочки сиру і сироватку.

Важливо! Потрібно стежити за тим, щоб кисле молоко не закипіло, в іншому випадку сир вийде жорстким і несмачним.

Як тільки прозора сироватка з'явиться, продукт вважається готовим. Маленьку каструльку відразу ж слід прибрати з вогню.

Друшляк розмістити в зручну тару. У ньому розправити марлю і вилити сюди отриману сирну масу.

Потрібно стежити за тим, щоб кисле молоко не закипіло, в іншому випадку сир вийде жорстким і несмачним.

В результаті такого рецепта вийде не тільки відмінний сир, а й сироватка, яку можна буде використовувати для заправки окрошки або приготування тіста.

МЛИНЧИКИ з кислого молока

На основі кислого молока виходять відмінні млинці. Готуються вони легко і швидко.

Складові:

  • 2,5 склянки кислого молока;
  • Цукрового піску - ½ склянки;
  • 1,5 склянки пшеничного борошна;
  • 3 яйця;
  • 30 мл. рослинної олії;
  • Соди невелика щіпка;
  • сіль і ваніль - в залежності від смакових уподобань.

Приготування

Білки, відокремлені від жовтків і охолоджені, збиваються блендером до пенообразной маси.

Жовтки збити окремо, додавши в них попередньо сіль, після цього влити молоко і висипати борошно. Все ретельно перемішати.

У цю масу потрібно помістити приготовані білки і висипати ваніль.

Вся суміш ретельно перемішується.

На сковороді розігрівається незначна кількість рослинного масла. Млинці обсмажуються з обох сторін, поки не з'явиться золотава скоринка. Готову страву промащується вершковим маслом.

До столу ласощі подається зі сметаною або варенням.

ОЛАДЬИ з кислого тіста

Перебираючи в пам'яті страви, які можна приготувати з кислого молока, на думку відразу ж приходять оладки.

Складові:

  • Кислого молока - 0,5 літра;
  • борошна 1 стакан;
  • ½ чайної ложки соди;
  • 2 великі ложки цукру;
  • солі щіпка;
  • рослинна олія.

Приготування

Для приготування оладок за таким рецептом не потрібно додавати курячі яйця. Вони тільки сприяють тому, що тісто «сідає» і ласощі виходить на смак як гума.

До кислим молоком насипається цукор і сіль, все перемішується.

Сода з'єднується з борошном, перемішується і поступово додається в кисляк. Отриману масу ненадовго залишити, щоб почався процес гасіння.

Для випікання ласощів знадобиться сковорода, куди наливається незначна кількість соняшникової олії. Якщо сковорідка з антипригарним покриттям, то можна взагалі масло не додавати.

Подається готову страву зі сметаною або джемом.

ДЕСЕРТ НА ОСНОВІ кислого молока

На основі кислого молока, що залишився в холодильнику, можна приготувати відмінний десерт, який гідно оцінять маленькі ласуни.

Складові:

2 склянки кислого молока;
2/3 склянки цукру;
1 стакан сметани;
цедра одного лимона;
1 маленька ложка желатину

Приготування

У кисле молоко насипається цукор, додається сметана. Все ретельно перемішати. В отриманий склад поміщається апельсинова цедра.

Желатин розчиняється в ½ склянки теплої води. Потім його потрібно додати в приготовлену раніше суміш і все гарненько збити. Отриманий склад розкладається по креманкам і посипається тертим шоколадом.

Десерт на 3-4 години слід залишити в холодильнику.

Смачні ласощі припаде до смаку всім домочадцям.

ПИРІГ НА кислим молоком

Для приготування ароматного ласощі можна використовувати яблука або інші фрукти.

Складові:

  • 1 стакан кислого молока;
  • 2 яйця;
  • стакан цукрового піску;
  • масло вершкове - 200 гр. (Можна замінити на маргарин);
  • ½ маленької ложки соди;
  • 2 яблучка середнього розміру;
  • борошно в кількості 1,5-2 ст.

Приготування

У невелику ємність поміщається кисле молоко, до якого додаються яйця і цукровий пісок. Цю сміти необхідно збити міксером до повного розчинення цукру.

Покласти вершкове масло розм'якшене і яблука, попередньо очищені і нарізані невеликими кубиками.

Найостаннішими інгредієнтами, що додаються в тісто, є борошно і сода. Все ретельно перемішується. Консистенція тіста повинна бути сметаноподібної густоти.

На деко застелити спеціальний папір для випічки. Туди виливається тісто. Час випікання - 35-40 хвилин при температурі 180 градусів.

За допомогою звичайної зубочистки перевіряється готовність випічки.

Пиріжки на кислому молоці

З кислого молока виходить гарне тісто для пиріжків.

Складові:

Для тіста:

  • 1 стакан кислого молока;
  • вершкового масла 100 гр .;
  • солі щіпка;
  • ½ чайної ложки соди;
  • мука

Для начинки:

  • курячої печінки 0,5 кг .;
  • картоплі 300 гр .;
  • цибулина;
  • олія соняшникова.

Приготування

Для початку слід відварити картоплю і курячу печінку, які підуть в начинку. Картопля розминається в пюре, печінку перемелюється за допомогою м'ясорубки.

Обсмажування цибулі здійснюється на соняшниковій олії до утворення золотистого відтінку.

Всі приготовані компоненти ретельно перемішати.

Для приготування тіста в кисле молоко слід додати сіль, соду, масло розм'якшене, борошно.

Готове тісто залишається на півгодинки, щоб «підійшло».

Після цього починаємо робити пиріжки, які можна як смажити на сковороді, так і запікати в духовці.

Кисле молоко - дуже корисний натуральний продукт, на основі якого можна приготувати різні страви. Але не варто забувати, що пити в сирому вигляді кисле молоко теж можна.

Пошук по сайту