Жінкам в допомогу

Український жіночий журнал

Багато людей знайомі з таким захворюванням, як апендицит, кожен третій житель країни проходив апендектомія - операцію з видалення запалитися червоподібного відростка прямої кишки. Сама операція не представляє небезпеки для пацієнта, а життя без апендикса нічим не відрізняється від способу життя до оперативного втручання. Однак відразу після операції важливо правильно організувати і провести відновлювальні період пацієнта, дотримуючись спеціальної дієти. Це потрібно для того, щоб робота шлунково-кишкового тракту налагодилася правильно і не створювала дискомфорту в подальшому.

Дієта після операції з видалення апендикса складається з декількох тимчасових етапів, дотримання кожного з яких вкрай важливо.

РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ У ПЕРШІ ТРОЄ ДОБИ ПІСЛЯ ОПЕРАЦІЇ

Перший день після операційного втручання дієта полягає в повному обмеження будь-якої їжі або напоїв. Навіть вживання води вважається небажаним, а якщо пацієнта мучить спрага, краще просто змочити його губи вологою губкою. Хоча найчастіше людині і не хочеться нічого їсти, бо кишечнику потрібен час на відновлення своєї діяльності.

Під кінець першої доби або вже на другий день можна запропонувати пацієнтові нежирний бульйон на основі курячого м'яса або теплий рисовий відвар.

Коли робота шлунка і кишечника буде запущена, можна додавати рідку, перетерту їжу в невеликих кількостях. При цьому пацієнту слід дотримуватися важливе правило - маленькі порції через невеликі рівні проміжки часу. Краще таких прийомів їжі буде 5-6 за весь день, ніж 3 великих.
 
У перший час після операції важливо не включати в раціон пацієнта продукти, які можуть викликати запалення кишечника (наприклад, копчені страви або з сильною концентрацією солі і приправ) і здуття шлунка (наприклад, бобові або молоко). Серед продуктів і страв, які пацієнтові можна буде вживати, починаючи з третього дня після операції, можуть бути:

  • бульйон з низьким вмістом жиру;
  • овочеве пюре - з картоплі, гарбуза або кабачка;
  • прісний рис, відварений до м'якого стану;
  • натуральний йогурт зниженої жирності або кефір;
  • відварене куряче м'ясо.

РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ У ПЕРШИЙ ТИЖДЕНЬ

Коли шлунково-кишковий тракт потроху відновлюється, важливо не тільки берегти його важких продуктів або запальних процесів, а й збагатити раціон вітамінами для підвищення імунітету. Лікарі рекомендують додавати овочі та інші продукти, багаті клітковиною. До них відносяться печені фрукти і овочі, відварені овочі, крупи, зварені на воді, супи-пюре, сухофрукти. Клітковина допоможе кишечнику працювати нормально і стане попереджувальним чинником від запорів.

Для нормалізації роботи також важливо вживати якомога більше рідини, краще звичайної чистої води. В даний період ще неприпустимо пити соки або кави, а чай може бути тільки чорним і слабким по консистенції. Воду краще пити до їжі, або за кілька годин після прийому їжі. Сам процес трапези краще не запивати, це ускладнює роботу шлунка і засвоєння продуктів.

Важливим елементом, що допомагає відновитися роботі шлунка і кишечника, є білок, який потрапляє в організм разом з м'ясом. Однак м'ясні страви повинні бути пісними, вареними і не жирними. В окремих випадках це можуть бути нежирні види риби.

Вся їжа, як і в перші кілька днів, повинна бути м'якою, краще пастоподібної консистенції для якнайшвидшого засвоєння в організмі.

МІСЯЦЬ ПІСЛЯ ОПЕРАЦІЇ

Весь наступний місяць харчування також має бути щадним, найкраще, якщо пацієнт буде вживати відварені страви або приготовані на пару. Всі також важливо дотримуватися режиму дрібного харчування, тобто їсти часто, але потроху, і пити багато рідини.

Звичайно, різноманітність продуктів, які можна вживати пацієнту після операції, постійно розширюється. Однак є страви, які їсти все ще не можна. До них відносяться:

  • гострі або солоні страви;
  • смажені і копчені продукти;
  • соуси, майонези, кетчуп;
  • жирні молочні продукти;
  • жирні перші страви;
  • кондитерські вироби, випічка та багато солодощі;
  • газовані напої, крім мінеральної слабогазованої води.

Виключивши всі вищеописані продукти, людина, продовжуючи лікування і відновлення будинку, може вживати таку їжу:

  • Перші страви, приготовані на основі овочевого бульйону з додаванням перетертих овочів.
  • Другі страви, в основному каші і овочі. Хоча картоплею краще не зловживати через наявність в ній крохмалю і негативного впливу його на шлунок. Овочі краще гасити або відварювати з додаванням невеликої кількості солі.
  • Нежирне м'ясо кролика, курки або риби. Але теж не смажити, а тушкувати або готувати в пароварці.
  • Нежирні молочні продукти.
  • З солодкого можна їсти мед і сухофрукти.
  • З напоїв краще всього засвоюється кисіль, відвар з шипшини або неміцний чай.

ОРІЄНТОВНИЙ МЕНЮ

  • Сніданок: протерта вівсяна або пшенична каша, нежирний сир, зелений чай або відвар шипшини.
  • Перекус: зелений чай або кисіль.
  • Обід: м'ясний бульйон з кролика або курки, парові котлети, рисова або гречана каша, чай.
  • Перекус: відвар із сухофруктів.
  • Вечеря: картопляне пюре без молока, відварені яйця або паровий омлет, чай.
  • Перед сном: нежирний кефір або йогурт.

Пошук по сайту