Жінкам в допомогу

Український жіночий журнал

Люди багато століть назад оцінили смакові якості меду і його феноменальні цілющі властивості. А недавно археологи, які досліджували печери в Іспанії, виявили, напевно, найдавніше наскальні зображення збирача меду, оточеного цілим роєм комах. Пізніші джерела донесли до нас високу думку про цей продукт Гіппократа, який використав його в своїй лікарській практиці.

В ті часи мед вважався чудодійним омолоджуючий засобом, а так же цінувався за здатність знезаражувати рани і запобігати гниття. Є відомості, що саме з його допомогою було забальзамоване тіло Олександра Македонського.

На Україні споконвіку люди займалися бортництвом, збираючи дикий мед по лісах. Тоді він цінувався дуже високо, його підносили в дар Великим князям і боярам, ​​а навчившись в XIII-XIV століттях містити бджіл у домашніх господарствах, продукти бджільництва стали на Русі доступні й улюблені кожним.

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО МЕДІ?

Таке народне повагу підтверджено сьогодні і науковими дослідженнями. Мед, безсумнівно, корисний, і його благотворний вплив на організм дуже багатогранне. При його вживанні і інших продуктів бджільництва поліпшується склад крові, підвищується рівень імунітету, сповільнюється процес старіння.

Завдяки унікальному складу бджолиного меду, його можна зустріти не тільки в рецептах народної медицини. Він відтепер займає почесне місце і в сучасних методиках лікування багатьох захворювань.

Але згадуючи про бджолиному меді, насправді, слід говорити не про одному продукті, а про цілу гамі. Виявляється, зібраний з акації або буркуну, разюче відрізняється і за смаком, і за складом від гречаного або соняшникової. Знавці і самі бджолярі можуть за смаком відрізнити один від одного десятки різновидів. А звичайні споживачі частіше ділять цей продукт на світлий і темний, віддаючи перевагу квітковому, гречаний або липовому.
 
Найбільшу користь здоров'ю принесуть так звані вищі сорти, які бджолярі отримують з сот самопливом або за допомогою спеціальних центрифуг. А ось витоплений мед втрачає велику частину своїх цілющих властивостей.

СКЛАД

До складу меду входить настільки багато інгредієнтів, що знайти аналогічний продукт просто неможливо. Це і цукру, фруктоза і глюкоза, і численні мікроелементи, вітаміни і ферменти, загальним числом понад шістдесят, і в такому поєднанні ніде більше не зустрічаються.

100 грам квіткового меду містить близько 3 грам білків і майже 80 грам вуглеводів, забезпечуючи людський організм більш ніж трьома сотнями кілокалорій.

Крім кількох десятків мікроелементів, серед яких хром і мідь, магній і натрій, калій і цинк, мед багатий цінними органічними кислотами: лимонної, молочної та щавлевої.

Унікальний і вітамінний набір, що входить до складу бджолиного меду.

Але, виявляється, і цей продукт не всім може бути корисний.

Протипоказання до застосування

Мед небезпечний для тих, хто страждає алергією на цей продукт бджільництва, що загрожує нестерпним зубом, кропив'янку, роздратуванням і набряком дихальної системи, шлунковими розладами і головними болями.

А ось при діабеті невеликі кількості меду, але тільки після консультації з лікарем, цілком дозволені.

Через надзвичайну активність продукту, зловживати ним все ж не варто ні хворим, ні здоровим.

Денна доза, яка становить від 20 до 50 грам, при регулярному вживанні дозволяє поліпшити склад крові, активізувати обмін речовин і принести відчутну користь станом серця і судин.

ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ

Перш за все, варто відзначити, що всі корисні речовини, що містяться в меді, надзвичайно легко і швидко засвоюються організмом, що само по собі робить продукт прекрасним джерелом енергії і біологічно активних інгредієнтів для ослаблених хворобою і, звичайно ж, здорових людей. Тому сьогодні без нього не можна уявити відновну терапію при багатьох хворобах, профілактичні заходи в період сезонних простудних захворювань і зміцнюють здоров'я раціони.

Він незамінний при виразковій хворобі, геморої, запальних процесах в кишечнику, як природне бактерицидну засіб.

  • Полоскання горла розчиненим в кип'яченій теплій воді медом допоможе впоратися з болем і запаленням. Особливо сподобається такі ліки дітям, з побоюванням відносяться до всіляких мікстурам і полоскань з аптеки.
  • Він може послужити і тим, хто відчуває труднощі з засинанням. Перемогти безсоння під силу розчин столової ложки квіткового меду в склянці теплої води. Крім цієї здатності солодкий напій заспокоїть і зробить благотворний дію на кишечник. Практично так само діє і ложка меду, просто з'їдена на ніч. Ласощі безпечно і підійде і дітям, і дорослим.
  • На основі бджолиного меду можна приготувати народний засіб, що допомагає при затяжному кашлі, бронхіті або ж пневмонії. Промиті свіжі листя алое заздалегідь потрібно покласти в холодильник на тиждень, після чого дрібно порубати. Цю кашку змішують з розм'якшеним медом і топлять на водяній бані. У цю суміш додають і відвар з березових бруньок і липового цвіту. Після перемішування в мікстуру вливають оливкова олія, посуд щільно закривають і зберігають на холоді. Засіб приймають тричі на день по столовій ложці після ретельного збовтування.
  • При загостренні геморою радять користуватися свічками з зацукрованого меду, змішаного з прополісом.
  • При хворобливих станах печінки полегшити страждання можна, приймаючи два рази на добу суміш меду з тертої чорною смородиною або яблучним соком. Це ж засіб допомагає при лікуванні коліту і хронічних закрепів.
  • При запорах радять і інший склад. На склянку кип'яченої води потрібно яєчний жовток, столова ложка оливкової, рослинного або лляної олії і ложка меду. Після ретельного перемішування ліки приймають по ложці раз на дві години.
  • Він ефективний і при гіпертонії. Щоб знизити тиск, можна приготувати таку суміш з меду, морквяного соку і соку хрону, змішаного з лимоном.
  • Взяті в рівних частках інгредієнти змішують і приймають по ложці тричі на день до їди.
  • При ангіні, болях в горлі, а також стоматиті радять цілющу полоскання з меду і відвару ромашки лікарської.

Бджолиний мед не тільки активно використовується для прийому всередину, але і застосовується як зовнішній засіб у складі косметичних препаратів. Це і всілякі креми, маски для шкіри і волосся, скраби та масажні склади.

НОРМА СПОЖИВАННЯ

Якщо профілактична доза меду становить всього 50 грам, то лікувальна зростає до 150 грам за кілька прийомів. Причому найкраще мед засвоюється не разом з їжею, а з'їдений за пару годин до їжі або через три години після трапези.

Запивати бджолиний мед можна теплою кип'яченою водою, теплим же молоком або несолодким чаєм.

Для дитини досить значно меншої кількості меду. Денна норма в цьому випадку становить одну або дві ложки. Малюкам подобається каша з додаванням меду або фруктові десерти або чай з такої ароматної солодкої добавкою.

ПРОДУКТИ БДЖІЛЬНИЦТВА

Не тільки сам мед, а й інші продукти, вироблені бджолами, варті уваги і давно використовуються в лікувальних цілях.

Ще багато століть тому збирачі дикого меду на Русі не знали що таке судинні захворювання або проблеми з суглобами. Бортники відрізнялися серед сучасників міцним здоров'ям і довголіттям. Вже багато пізніше вчених зацікавилися таким феноменом і виявили ці ж прояви у нинішніх пасічників. Виявилося, що дякувати за відмінне здоров'я бджолярі повинні жалких їх час від часу вихованців, а дійшла до нашого часу приказка: «Кого завітає бджола, того і мабуть», абсолютно вірна.

Отрута, що потрапляє при укусі бджоли в тіло жертви, виявився прекрасним ліками і профілактичним засобом. Недарма виникло навіть цілий напрям народної медицини - апітерапія. А бджолина отрута застосовується при лікуванні хвороб нервової системи і ревматизмі, проблема з серцем і запальних процесах.

Абсолютно унікальними властивостями володіє і прополіс.лечебние властивості меду На основі цього продукту сьогодні виготовляють не тільки лікарські засоби, а й косметичні засоби, мазі, креми і лосьйони. А в медицині прополіс відомий як дієвий засіб при лікуванні серйозних ран, обморожень, ускладнених ангінах, стоматитах і шкірних захворюваннях. Особливо популярний прополіс як дієвий засіб при стоматологічних проблемах. З народних рецептів прополіс перекочував і в склади лікувальних зубних паст, покликаних боротися з бактеріями порожнини рота і запаленнями ясен.

Не поступається меду і прополісу і квітковий пилок, що збирається бджолами. Це незрівнянний джерело вітамінів, білків і мікроелементів, з успіхом використовується при виснаженні організму, недокрів'ї або анемії. Пилок незамінна в процесі реабілітації після складних операцій і довгих виснажливих хвороб.

ЗБЕРІГАННЯ

Щоб бджолиний мед якомога довше зберігав всі корисні властивості, важливо дотримуватися умов його правильного зберігання. Перш за все, необхідно вибрати відповідний посуд. Це може бути скляна банка, керамічна глечик або дерев'яний бочонок з щільно закривається кришкою.

Тримати мед краще в холодильнику, а щоб розтопити, досить нагріти до 60 градусів. Перегрівати же мед небезпечно. Бо він не тільки втратить частину корисних властивостей, але і утворює деякі канцерогенні сполуки.

Пошук по сайту