Жінкам в допомогу

Український жіночий журнал

Глутамат натрію по-іншому називається сіллю глутамінової кислоти. Це особлива харчова добавка, яка є підсилювачем смаку. Вперше іспользоватьеё як приправу почали в Японії багато років назад. Його сіль отримували з морських водоростей. У наш час глутамат натрію виробляється за допомогою хімічного синтезу.

На упаковці будь-якого продукту може бути написано «підсилювач смаку», Е 621, Е631, Е627 або «смакоароматична добавка».

Для кожного певного смаку на нашій мові є свої рецептори. На кінчику вони відповідають за солодкий, з боків - за кислий і солоний, а за гіркий на корені. Але є і ще один особливий смак, що відчувається всім мовою повністю. Російського назви цього він не бачить. Його викликає глютамат натрію. Ця добавка багаторазово підсилює чутливість харчових рецепторів, внаслідок чого, їжа здається набагато смачнішим.

ДІЯ «ПІДСИЛЮВАЧА ВКУСА»

За допомогою цієї добавки можна блокувати оригінальний смак продукту, а також посилювати його. При попаданні на язик, як уже згадувалося, глутамат підсилює смакову чутливість мови. Візьмемо примітивний приклад: розчин солі і води з додаванням глутамату буде нагадувати м'ясний бульйон. І пахнути так само. Якщо ж додати туди різноманітні спеції, сушені овочі, борошно і кістковий порошок, то вийде блюдо для істинного гурмана.

ОБЛАСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ

Підсилювач смаку додається практично в усі напівфабрикати з м'ясним, грибним або рибним смаком. Більшість бульйонних кубиків складається з нього на ¼. Крім цього, глутамат натрію використовується в фастфуді. Багато ресторанні кухні використовують його як в первозданному вигляді, так і як соєвий соус, що містить його у великій кількості. Позитивним є те, що він поширюється тільки на м'ясний, рибний і грибний смак.

ШКОДА

Підсилювач смаку дуже сильно пробуджує апетит і змусить з'їсти набагато більше норми. До того ж він викликає звикання.

Після нього вся їжа здається прісною і несмачною. Але найбільша небезпека полягає в тому, що ця добавка маскує зіпсований або тухлий продукт, який без нього ніхто не став би є. Передозування можуть мати серйозні наслідки для здоров'я організму і навіть викликати сліпоту.

Ось ще деякі шкідливі властивості глутамату натрію:

  • він породжує «синдром китайського ресторану» - це м'язова слабкість, головний біль, жар, почастішання пульсу; - Пошкоджує клітини головного мозку, завдяки чому розвивається хвороба Альцгеймера;
  • може викликати патологію сітківки ока;
  • викликає звикання;
  • посилюючи апетит, сприяє ожирінню.

Проте, офіційно підтверджених результатів клінічних досліджень, які б підтвердили, що підсилювач смаку шкідливий для організму, немає. Якщо ви не хочете вживати продукти з глутамат натрію, то відмовтеся від будь-якого фастфуду, напівфабрикатів, сухарів, чіпсів, бульйонних кубиків, сухих приправ і готових соусів.

Смак продукту дійсно можна відчути, якщо в ньому відсутня глутамінова кислота і її похідні. Однак потрібно пам'ятати, що глутамат натрію присутній і у великій кількості продуктів харчування натурального походження, при додаванні яких, ми можемо відчути вишуканий смак. Глутамат натрію і інші підсилювачі смаку, такі як Е600 або Е699 і іже з ними, це всього лише дешевий замінник, отриманий хімічним шляхом. Природний глутамат натрію міститься в таких продуктах (з розрахунку на 100гр):

  • сир пармезан - 1680
  • соєвий соус - 780
  • водорості Комбу - 3190
  • шинка - 350
  • сардини - 280
  • помідори - 246
  • молюски - 140
  • бекон - 337
  • сир Емменталь - 308
  • сир чеддер - 182
  • кукурудза та горошок - 160
  • макрель - 215
  • краби - 72
  • капуста- 50
  • шпинат - 48
  • цибуля - 51
  • м'ясо (яловичина і свинина) - 100
  • спаржа - 49
  • курка - 20
  • гриби - 42

Приготувавши блюдо з інгредієнтами, що містять велику кількість глутамату - сиром, беконом або помідорами, ви отримаєте натуральний продукт без шкідливих добавок.

Пошук по сайту