Жінкам в допомогу

Український жіночий журнал

Печія - це печіння в стравоході. Приблизно 40% населення Землі стикаються з такою проблемою. Це явище може бути як тимчасовим, так і носити хронічний характер. У будь-якому випадку, при появі цих неприємних симптомів слід звернутися до фахівців.

Якихось передумов для виникнення печії немає, вона з'являється з рівного місця. Це як сигнал про те, що в шлунок потрапило щось не те, занадто жирне або гостре. Якщо ж недуга носить постійний характер, то це сигналізує про те, що існує гастрит, жовчнокам'яна хвороба або виразка шлунка. В обох випадках симптоми будуть однаковими: біль і печіння в надчеревній ділянці, гіркий присмак у роті, неприємні відчуття в стравоході.

Це серйозне захворювання, яке дуже сильно впливає на загальний стан людини, його працездатність і настрій. Постійне печіння вимотує всі сили, в голові б'ється тільки одна думка - що б таке з'їсти, щоб втихомирити охопленої всередині пожежа.

У наш час аптеки можуть запропонувати широкий асортимент засобів, які діють дуже швидко, наприклад, «Гастал», «Ренні», або «Гевіскон».

Але не поспішайте вдаватися до використання спеціальних препаратів, спробуйте попити трави, які нормалізують кислотність шлунка.

НАРОДНІ ЗАСОБИ ВІД ПЕЧІЇ

Наші предки, мабуть, страждали не менше нашого, так як відомо велика кількість народних методів позбавлення від цієї недуги.

Існує старий «армійський» спосіб: якщо ви курите, то в процесі куріння зберіть попіл і відправте його в рот. Обов'язково запейте водою. Попелу однієї сигарети буде досить, щоб печія пройшла.

Взяти молоду картоплину, очистити і з'їсти без солі і інших приправ, як яблуко. Можна подрібнити її на тертці і вжити отриману кашку, так подіє швидше.

  • Чайна ложка насіння кропу, розжована і запита водою, теж швидко втихомирить шлунок.
  • Чайна ложка звичайної соди розмішується в половині склянки води, туди ж додається п'ять крапель оцтової кислоти. Отриману шипучку необхідно випити залпом. Тільки зловживати цим засобом не можна, так як сода укупі з оцтовою кислотою може порушити водно-сольовий баланс організму. Швидше це засіб підходить як форс-мажорна.
  • Деякі п'ють рослинне масло. Його слід злегка підігріти і випити, нічим не закушуючи. Але в разі якщо печія викликана дуже жирною їжею, масло може тільки погіршити ситуацію.
  • Може допомогти тепле молоко, якщо туди покласти трохи харчової соди. Але знову ж таки, це екстрений випадок.
  • Для профілактики потрібно регулярно пити відвар ромашки.
  • Рисовий відвар теж добре допомагає, але тільки він повинен бути несолоним.
  • Якщо печія викликана переїданням, допоможе капустяний сік. Відіжміть півсклянки і випийте. Також можна з'їсти кілька сирих капустяного листя.
  • Ще один, і досить смачний рецепт порятунку - печений гарбуз з корицею.
  • Якщо напади відвідують вас дуже часто, візьміть за правило класти в напої, які ви вживаєте, чайну ложечку імбиру.
  • Овес має дуже хороші антацидні властивості. Якщо немає ніякого спокою, можна пожувати сирий овес, ковтаючи при цьому слину. Печіння пройде. Ось тільки овес в сучасних будинках рідкість.
  • Порошок з яєчної шкаралупи теж добре допомагає при частих нападах. Шкаралупу від варених яєць необхідно висушити, потовкти і приймати по чайній ложці при перших ознаках появи печії.
  • Запобігти напад допоможе прісна гречана каша вранці натщесерце.
  • Кропова вода допомагає не тільки при печії, але і при здутті живота і метеоризмі.

ШВИДКА СПОСОБИ

Якщо хвороба нагрянула раптово, і терпіти її немає сил, то в такому випадку вам допоможуть спеціальні аптечні засоби типу «Гастал» або «Ренні». Вони завжди повинні бути в домашній аптечці. Якщо ж у вас їх немає, то можуть допомогти і народні засоби.

Дуже швидко допомагає розчин соди. Чайна ложка розмішується у воді і випивається.

Ще одне дуже хороший засіб, яке швидко діє при печії - це сік алое. Необхідно взяти кілька листків алое, промити і видавити з них сік. Буде достатньо однієї чайної ложки, яку необхідно розвести в невеликій кількості кип'яченої води.

Швидко позбавляє від симптомів печії соняшникову олію. Метод досить неприємний, але ефективний. Чайна ложка масла п'ється залпом і не запивати водою.

ДЕШЕВІ ЗАСОБИ

Печія хоч раз в житті трапляється у більшості людей. Якщо вона носить постійний характер, то ніяких коштів не напасешся, постійно купуючи таблетки, які зовсім недешеві. Можна спробувати доступні і дешеві кошти, які завжди є під рукою.

Найдоступнішим засобом є вода. Потрібно пити мінеральну воду, бажано теплу. Вона розбавить шлунковий кислоту і заспокоїть печіння.

Трав'яні чаї теж хороший засіб. Суміш з кропу, полину, анісу і кмину дуже добре нейтралізує шлункову кислоту. Коштують такі трави зовсім небагато, купити можна в будь-якій аптеці.

Ще одне дешевий засіб - це яблучний оцет. Його потрібно взяти чайну ложку і розбавити в половині склянки води. Засіб п'ється після їжі.

Також щодня можна випивати по півсклянки соку картоплі.

ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ І ДІЄТА

Якщо ви часто піддаєтеся нападів, слід в першу чергу звернути увагу на те, чим ви харчуєтеся. Жирні та гострі страви, смажена їжа може спровокувати печіння в стравоході і у здорової людини. А якщо у нього ще й проблеми з травною системою і шлунково-кишковим трактом, то здорове харчування має стати невід'ємною частиною повсякденного життя. Викликати печію можуть не тільки гострі приправи, але і шоколад, помідори або кислі ягоди.

Не слід зловживати, а краще зовсім відмовитися від алкоголю, чаю, міцної кави та напоїв з газом.

Цукор може посилювати виділення шлункової кислоти, тому якщо напади стають все більш частими, краще скоротити його споживання.

При печії, що має систематичний характер, необхідно приймати їжу невеликими порціями і часто - до шести разів на день. Таким чином, нормалізується вироблення шлункового соку.

Харчування має включати в себе продукти, які багаті складними вуглеводами - хліб з висівками, коричневий рис, макарони з твердих сортів пшениці. Ці продукти засвоюються набагато довше, ніж інші, стабілізуючи вироблення шлункової кислоти.

Візьміть собі за правило ретельно пережовувати їжу, кожний прийом їжі повинен тривати не менше півгодини, тільки в цьому випадку живильні речовини засвояться правильно.

Запобігти печію допомагає регулярне вживання гречки на голодний шлунок. Якщо перші симптоми дають про себе знати, спробуйте з'їсти натерту моркву. Тільки вживати її потрібно невеликими кількостями.

Пошук по сайту